Rene Bitorajac - Glumac i voditelj

Rene Bitorajac rođen je 2. ožujka 1972. u Zagrebu. Kazališni, filmski i televizijski glumac i voditelj.

Sa samo 7 godina upisao je Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih u kojem ostaje punih 12 godina. U tom razdoblju je napravio prve kazališne korake, te odigrao brojne uloge, kako u amaterskim tako i u profesionalnim predstavama. Prvi puta se u ulozi voditelja našao sa 12 godina, na otvaranju Dječjeg festivala u Šibeniku 1984. godine. Nakon toga ga očekuju dvije godine vođenja emisije “Iz svijeta crtića”. Godine 1983. i 1984. igra u predstavama “Pustinja” i “Zlatni mladić” Hrvatskog narodnog kazališta, dok se kao 14-godišnjak 1986. godine u Gavelli okušao ulogom u predstavi “Richard III”. Iako u isto vrijeme aktivno glumi u kazalištu te snima televizijske serije, završava Osnovnu glazbenu školu za instrument trubu, polaže zeleni pojas u karateu, završava školu jahanja i trenira nogomet u klubu “TPK” u Zagrebu ipak uspješno završava Srednju školu “Centar za kulturu i umjetnost” smjer televizija – film- kazalište.

Dugogodišnju želju upisa na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, ostvaruje iz prvog pokušaja na drugom roku prijemnog ispita 1990. godine. Na drugoj godini studija, 1992. igra u predstavi “Zagreb Cabaret”, te snima film “Vrijeme za”. Godine 1993. postaje stipendist «DK Gavella», dok je od 1994. do 1996. godine stipendist ZKM-a. Nakon završetka studija, 1996. postaje član ansambla “SK Kerempuh” u kojem ostaje 7 godina.
Kao profesionalac do sada je igrao u 20-tak filmova od kojih valja izdvojiti najgledaniji hrvatski film “Kako je počeo rat na mom otoku”, Oskarom nagrađeni BiH film “Ničija zemlja”, te najgledaniji slovenski film “Kajmak i marmelada”. Također je glumio i u 30-tak predstava u većini kazališta u Zagrebu. Valja izdvojiti legendarnu predstavu “Izbacivači”, apsolutni kazališni hit s kraja 90-tih godina u kojem Rene osim kao glumac sudjeluje u njegovoj adaptaciji, te je i autor tekstova pjesama. Nakon toga slijedi satirična predstava “Vježbanje demokracije” u Kerempuhu, te “Magic act show” kao prva predstava u kojoj je koautor, redatelj i glumac. Godinu 2001. obilježava odlazak na filmski festival u Cannes, s filmom Danisa Tanovića «Ničija zemlja» u službenoj konkurenciji. Godinu dana kasnije, isti film u kojem Rene glumi drugu glavnu ulogu, osvaja Zlatni Globus i Oscara za najbolji strani film 2002. godine.

Sudjeluje, te radi i kao voditelj u različitim televizijskim emisijama, piše scenarije i vodi veće i manje događaje, igra u televizijskim serijama, a iza sebe ima i sudjelovanje na 30-tak humanitarnih akcija po cijeloj Hrvatskoj. Već pet godina samostalni je umjetnik. Uz profesionalne obveze redovno se bavi sportom. Obožava vožnju motorom koji mu kao gradsko prijevozno sredstvo služi i po 10 mjeseci godišnje. Često je na putu i uživa u tome, a kada je u kući ovisnik je o gledanju televizije.

DRUGA POLOVICA VODITELJSKOG DVOJCA:
Igor Mešin