Glumica Mia Anočić-Valentić je rođena 30.11.1990. u Osijeku. Od 1999. je članica dramskog studija u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. 2015. diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Željka Vukmirice.

Odmah nakon diplome postala je član ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh u Zagrebu. Mia se sedam godina bavila plesom (jazz dance, hip hop, break dance), može se pohvaliti i višim žuti pojasom u Tae-Kwon-Dou, a trenirala je tenis i stolni tenis.

Mia je i vokal u bendu Chishche Lishche, a iza nje je niz kazališnih i filmskih uloga.

Glumila je u predstavama ”Kerempuha”: ”Živio Harms! Čuda postoje”,  ”Političko vjenčanje”, ”5Žena.com”, ”Gospođa ministarka”, ”Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”, ”Buba u uhu”, ”Cabaret Chishche Lishche”, ”(B)luzeri narodnjaci”, ”Maratonci trče počasni krug”, ”Jedan sluga, dva gospodara”. Glumila je i u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku u predstavama ”Sveti Nikola”, ”Kneja”, na Dubrovačkim ljetnim igrama u ”Kralju Edipu”, u predstavi ”Život je san” kazališta Mala Scena, ”Kreket” Teatra Exit i POUVG, te ”Zagreb gori” Dječjeg kazališta Dubrava.

Od serija publika ju je mogla zamijetiti u ”Nemoj nikome reći”’, a Mia je ostvarila uloge i u nekoliko filmova od koju su ”Sve najbolje”, ”Takva su pravila”,  ”Happy endings” i ”Simon čudotvorac” samo neka od njih.

Mia Anočić-Valentić 2015. osvojila je nagradu na Bjelovarskim odjecima kazališta za najbolju glumicu u ”24 hour play” u režiji B.Rocco. sljedeće godine dobiva i nagradu za najbolju glumicu na festivalu kratkometražnog filma u Istanbulu za ulogu ‘Jelene’ u filmu ‘Medo mali’ u režiji I.Jelinovića.

Mia je 2013. zaslužila nominaciju za nagradu hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež za ulogu u predstavi ‘’Život je san’’ Kazališta Mala scena iz Zagreba. Iduće godine nominirana je za nagradu hrvatskog glumišta za sporednu žensku ulogu u predstavi ‘’Živio Harms! Čuda postoje’’ Satiričkog kazališta Kerempuh i za ulogu u predstavi ‘’Zagreb gori’’ Dječjeg kazališta Dubrava. Mia je nominirana i za ”Večernjakovu ružu 2016.” u kategoriji ”Novo lice godine”.

Mia Anočić-Valentić