FIL TILEN - Glazbenik

FIL TILEN (Slaven Berić), glazbenik, tekstopisac, performer porijeklom iz Bjelovara. Još od malih nogu krasi ga osebujan talent za pisanje pjesama, što prepoznaje profesorica hrvatskog jezika potičući ga na razvoj literarnog izražavanja. Pri završetku osnovne škole snima svoje prve studijske pjesme i održava live nastupe.

Nastupa uz niz drugih izvođača poput TBF-a, Elementala, Ede Maajke, Dubioze, Nereda&Stoke, Frenkiea, Ajs Nigrutina, Generala Wooa. Aktivno radi na razvoju prepoznatljivog osobnog zvuka prožetog originalnim tekstovima. Tilenove pjesme danas imaju više od petnaest milijuna pregleda na YouTubeu.

Javnost ga je upoznala još 2012. kada je publiku osvojio hitom „Debela“ koji danas broji više od dva i pol milijuna pregleda na YouTube-u. Uspjehe niže i kao scenarist/režiser debitant kontroverznog videospotaŽigolo“, kojim pobjeđuje na Splitskom Spot Festivalu u kategoriji scenarist/režiser. Videospot je radi provokativnih scena zabranjen na svim televizijama. Singlovima „Padanje“, „Kao Mali“ i „Rob“ osvojio je mlade diljem regije pričajući autobiografske priče i  opisujući ekonomsko stanje u zemlji.

Svojim marljivim radom zaslužio je nadimak „najbrži reper na Balkanu“, može izgovoriti do 9 riječi u sekundi, odnosno 420 riječi u minuti. Vrtoglavo brz flow kroz pjesmu „Kruna“ daje mu dodatni epitet „hrvatskog Eminema“ od strane lokalnih medija.

Uz primarnu strast, glazbu, pokazuje veliki interes prema glumi. Svoje glumačke vještine pokazuje u predstavi “Garaža” redatelja Ivice Buljana, s premijerama u zagrebačkom ZeKaeM-u i kazalištima u Europi. U spotu „Outsider“ u jednom kadru utjelovljuje tri lika.

28-godišnji glazbenik trenutno završava drugu godinu privatnog glumačkog studija u Zagrebu i fakultet Turističkog menadžmenta. Povremeno radi kao predavač u privatnoj glazbenoj škoIi, gdje mlade podučava pisanju pjesama. Nakon dodatnog školovanja u području glazbe, glume i režije želja mu je baviti se modernim mjuziklom u inozemstvu.

Što za Fil Tilena predstavlja sudjelovanje u showu Tvoje lice zvuči poznato:

 

Show TLZP odlično je novo iskustvo kojim ću razviti i unaprijediti vokalne, glumačke i plesne vještine, upoznati kolege s kojima nisam imao prilike do sada surađivati. Jedan od ciljeva moje glazbe je humor kojim pokušavam maknuti fokus s crnila i negativizma koje vlada u našoj zemlji. Svojim sudjelovanjem u showu želim zabaviti gledatelje, pomoći im da se u tih sat vremena odmaknu od svakidašnjih problema, opuste i dobro nasmiju.“